Blog
Szacharóz (szacharóz) – közönséges cukor.

Ebbe a kategóriába tartozik mind a répacukor, mind a nádcukor. Az egyetlen különbség a kettő között az, hogy a nádcukor 99% szacharózt és 1% vizet tartalmaz. Ez a különbség látható a végtermékben. Azaz, ha ugyanazt a keksz receptet CSAK répacukorral vagy CSAK nádcukorral készítjük, az utóbbi nedvesebb, míg az előbbi ropogósabb lesz.
A szacharóz nagyon jól oldódik vízben, különösen, ha meleg, de nagyon nehezen oldódik tiszta alkoholban. Ha azonban a recept egy rész vizet és egy rész alkoholt tartalmaz, az oldatot melegítve, a cukor könnyebben oldódik.
A szacharóz formái!
A közönséges cukor különböző formákban található a kereskedelemben, és minden formát egy bizonyos édességkészítményhez igazítanak.
- Caster cukor: kis kristályokban kapható, könnyen oldódik. Tésztákhoz, szirupokhoz, pillecukorhoz, krémekhez, fagylalthoz és minden cukrászati termékhez használják.
- Porcukor: ricinuscukor őrlésével nyerik. Mivel nagyon finom por, hajlamos csomósodásra, ezért használat előtt át kell szitálni. Képese a levegő nedvességtartalmát megkötni és elnyelni, ezért nedvességmentes, hermetikusan lezárt helyen kell tárolni. A kereskedelemben keményítővel (kb. 3%) keverik, hogy jobban ellenálljon a páratartalomnak. Mályvacukrot használnak, simább eredmény elérése érdekében, sok sütemény (croissant, pandoro) tetejére szórják, királyi jegesedéshez stb. használják.
- A nyers cukor barna színű és édesgyökér ízű a melasztartalom miatt. Az íze és konzisztenciája különbözik a finomított fehér cukortól. Rusztikus süteményekben és általában íz és nedvesség hozzáadására használják. Használata befolyásolja a végtermék ízét.