Gasztronómia

Szacharóz (szacharóz) – közönséges cukor.

Ebbe a kategóriába tartozik mind a répacukor, mind a nádcukor. Az egyetlen különbség a kettő között az, hogy a nádcukor 99% szacharózt és 1% vizet tartalmaz. Ez a különbség látható a végtermékben. Azaz, ha ugyanazt a keksz receptet CSAK répacukorral vagy CSAK nádcukorral készítjük, az utóbbi nedvesebb, míg az előbbi ropogósabb lesz.

szacharóz nagyon jól oldódik vízben, különösen, ha meleg, de nagyon nehezen oldódik tiszta alkoholban. Ha azonban a recept egy rész vizet és egy rész alkoholt tartalmaz, az oldatot melegítve, a cukor könnyebben oldódik.

A szacharóz formái!

A közönséges cukor különböző formákban található a kereskedelemben, és minden formát egy bizonyos édességkészítményhez igazítanak.

  • Caster cukor: kis kristályokban kapható, könnyen oldódik. Tésztákhoz, szirupokhoz, pillecukorhoz, krémekhez, fagylalthoz és minden cukrászati termékhez használják.
  • Porcukor: ricinuscukor őrlésével nyerik. Mivel nagyon finom por, hajlamos csomósodásra, ezért használat előtt át kell szitálni. Képese a levegő nedvességtartalmát megkötni és elnyelni, ezért nedvességmentes, hermetikusan lezárt helyen kell tárolni. A kereskedelemben keményítővel (kb. 3%) keverik, hogy jobban ellenálljon a páratartalomnak. Mályvacukrot használnak, simább eredmény elérése érdekében, sok sütemény (croissant, pandoro) tetejére szórják, királyi jegesedéshez stb. használják.
  • A nyers cukor barna színű és édesgyökér ízű a melasztartalom miatt. Az íze és konzisztenciája különbözik a finomított fehér cukortól. Rusztikus süteményekben és általában íz és nedvesség hozzáadására használják. Használata befolyásolja a végtermék ízét.