Blog
A bodzaszörp

Összetétel és tulajdonságok
A bodza és virág fontos mennyiségű flavonoidot tartalmaz, amelyek erős antioxidáns hatású természetes pigmentek. A bodzában gyulladáscsökkentő és nyugtató hatású illóolajok, valamint pektinek is találhatók, amelyek egyfajta oldható rost, amely jótékony hatással van az emésztésre. Mindezek az anyagok a bodzaszörpbe is kerülnek, amely így antioxidáns, gyulladáscsökkentő és hashajtó tulajdonságokkal rendelkezik.
A bodza az A- és B-vitamin mellett fontos C-vitaminforrás is, az ásványi anyagok közül pedig megemlíthetjük a káliumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot és vasat.
A bodzaszörp egészségügyi előnyei
A bodzaszörp fogyasztása számos előnnyel jár, és üdítőitalként, de természetes gyógymódként is fogyasztható bizonyos egészségügyi problémák kezelésében vagy megelőzésében. Íme a legfontosabb előnyök:
- Javítja az emésztést
A bodzaszörp egyik legismertebb előnye, amelyet gyakran használnak székrekedés ellen. A bodzaszörp gazdag oldható rosttartalommal rendelkezik, amely vékony, kocsonyás pasztát képez a belekben. Kenőanyagként működik, megkönnyítve az étel mozgását a bélrendszer mentén az emésztési folyamat részeként. Így a székletet alkotó élelmiszer-maradványok könnyebben eltávolíthatók, ugyanakkor az oldható rostok által képződött gél táplálja a probiotikus baktériumokat, amelyek az emésztés során lebontják az ételt. A székrekedés mellett a bodzaszörp emésztési zavarok és puffadás ellen is hatékony, biztosítva a normális emésztést.
- A szabad gyökök semlegesítése
A C-vitamin és a flavonoidok által biztosított antioxidáns hatása révén a bodzaszörp csökkenti a megnövekedett szabad gyökök okozta oxidatív stresszt. Ezek instabil vegyületek, amelyek a szervezetben képződnek, és könnyen reagálnak a sejtekkel vagy különböző molekulákkal, elektront vesznek fel szerkezetük stabilizálására. Ez a sejtek szerkezetének és funkcionalitásának megváltoztatása árán történik, ezt a folyamatot oxidatív stressznek nevezik. A bodzaszörpben található antioxidánsok semlegesítik a folyamat alapjául szolgáló szabad gyököket, hasonló reakciókat indítanak el, aminek következtében szerkezetük stabilizálódik.
- A köhögés és a torokfájás enyhítése
A bodzaszörp hatékony köhögés elleni szirupnak is tekinthető, miközben enyhíti a torokfájást is, amely leggyakrabban légúti fertőzésekkel jár. Mind a torokfájást, mind a köhögést befolyásolja az a gyulladásos folyamat, amely akkor jelenik meg, amikor a kórokozók a felső légutakhoz tapadnak. A bodzaszörpnek gyulladáscsökkentő hatása is van, így megfázás, influenza, mandulagyulladás vagy más légúti fertőzés esetén alkalmazva csökkenti a torokgyulladást és enyhíti az általam említett tüneteket.
- A magas vérnyomás kockázatának csökkentése
A benne lévő káliumnak köszönhetően a bodzaszörp segít eltávolítani a folyadékokat a szervezetből, így megakadályozza a vízvisszatartást, amely magas vérnyomást okozhat a vérmennyiség növekedésével. Ugyanakkor az antioxidáns hatás révén a bodzaszirup fogyasztása hozzájárul az erekben az atheroma plakk kialakulásának kockázatának csökkentéséhez is. Ezek az LDL-koleszterin lerakódásai, amelyek molekulái oxidatív stressznek vannak kitéve és tapadóbbá válnak, így az erek belső falához kapcsolódnak. Az így kialakult ateróma plakkok szűkítik az ereket és merevebbé teszik őket, ami a vérnyomás emelkedéséhez és a magas vérnyomás megjelenéséhez vezet.
Mindezen előnyök mellett a bodzaszörp fogyasztásának mérsékeltnek kell lennie, figyelembe véve mindenekelőtt az enyhe hashajtó hatást, amely túlzott mennyiség fogyasztása esetén felerősödhet.