A receptet köszönjük a Ronamoknak és Laura Sorkin-nak.
Annyira sokat jelent egy név. Ki volt az a zseniális ember, aki az egyszerű fahéjas süteményt Snickerdoodle-nek nevezte el? Vagy az angol szendvicskekszet Jammie Dodgernek? Vidámnak és édesnek hangzanak, valaminek, amit alig vár, hogy megkapjon egy unalmas iskola után.
Elmélkedtem néhány almás gombóc receptjén, és arra jutottam, hogy valójában nem is gombócok. Inkább egyedi almás piték, amelyek szirupban sülnek. Az is eszembe jutott, hogy ahelyett, hogy szirupot készítenék vagy citrom-/lime szódát használnék (hm?), ahogy egyes receptek javasolják, az ünnepi fűszerezésű Festivus (vagy Holiday Spice) kiválóan buborékozna ezek körül a piték körül.
Mivel már elutasítottam a gombóc kifejezést, ideje volt egy jobb nevet adni nekik. Az Alma Kavalkád ugrott be a fejembe. Vidámnak hangzik, mint egy Roald Dahl teremtmény (elnézést kérek az írótól, ha valóban az egyik karaktere). Az aljuk ragacsos, a tetejük ropogós, középen pedig édes, puha alma van. Használhatja a Sugarmaker’s Cut tiszta juharszirupot vagy a fahéj-vanília ízesítésű juharszirupot, de az ünnepek körül a Festivus igazán kiemeli az ízét.
Alma Kavalkád
Hozzávalók
Instructions
-
Melegítse elő a sütőt 175 °C-ra (350 °F).
-
Egy közepes méretű tálban keverje össze a szeletelt almákat, barnacukrot és juharszirupot. Forgassa át, hogy bevonja.
-
Kenje ki egy közepes méretű (25-30 cm) peremes sütőtálat egy evőkanál vajjal. Nyújtsa ki a pitetésztát úgy, hogy lapos legyen (kb. 30 cm szélesnek kell lennie), és vágja négyzetekre. Egy-egy negyedbe tegyen kb. 180 ml almát, plusz egy fél evőkanál vajat a tészta közepére. Húzza fel a tészta négy sarkát, és csípje össze őket. Nem szükséges az összes illesztést összenyomni. Helyezze az almával töltött tésztát a sütőtálba, és ismételje meg a többi hozzávalóval, hogy négy szorosan illeszkedő Alma Kavalkádot kapjon.
-
Adja hozzá az extra 80 ml juharszirupot a sütőtálhoz, öntve azt a négy süteményre. Alattuk egy kis medencét kell képeznie, és ha úgy tűnik, hogy kevés, adjon hozzá még egy keveset. Adja hozzá a maradék vajat darabokban, elosztva őket a sütemények körül. Helyezze a sütőtálat a sütőbe, és süsse 50-60 percig, locsolgatva a kombinált szirupot, vajat és az almákból származó levet. Vegye ki a sütőből, és tálalja egy gombóc vanília fagylalttal.